Telephone 210 48 22 800

Καλέστε μας: +30 210 48 22 800

Χρόνιος πόνος στο πόδι: Πότε πρέπει να προχωρήσετε σε εξέταση του ποδιού σας;
15 Ιουνίου, 2023

Χρόνιος πόνος στο πόδι: Πότε πρέπει να προχωρήσετε σε εξέταση του ποδιού σας;

Ένας πόνος στο πόδι μπορεί να προκαλέσει έντονη ανησυχία, ιδίως εάν δεν υποχωρεί με συντηρητική αντιμετώπιση. Μπορεί να είναι ήπιος ή έντονος, εντοπισμένος σε συγκεκριμένα σημεία ή να εκτείνεται σε ολόκληρο το πόδι. Τι είναι η ισχιαλγία και πώς αντιμετωπίζεται; Πότε θα πρέπει να προχωρήσουμε σε εξέταση του ποδιού ώστε να σχεδιάσουμε την κατάλληλη αντιμετώπιση;

 

Παρατηρήστε τα συμπτώματά σας

Οποιαδήποτε ενόχληση επιμένει θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω. Η ισχιαλγία απασχολεί σήμερα ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, ιδίως μέσης και τρίτης ηλικίας, χωρίς ασφαλώς να αποκλείεται η εμφάνισή της σε άτομα νεότερης ηλικίας.

Ένας πόνος που ξεκινά από το ισχίο και εκτείνεται κατά μήκος του ποδιού μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη στάση και τη βάδιση. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων θα χρειαστεί άμεση ιατρική διάγνωση, καθώς και η αγορά του κατάλληλου υποστηρικτικού εξοπλισμού έως την πλήρη ίαση. Με τα κατάλληλα ορθοπεδικά είδη και την εφαρμογή συγκεκριμένων ασκήσεων αποκατάστασης, ο ασθενής μπορεί να αντιμετωπίσει την ισχιαλγία εύκολα και με ασφάλεια, στο σπίτι.

Ο ερεθισμός του ισχιακού νεύρου μπορεί να έχει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:

Πόνος

Ο πόνος μπορεί συχνά να παρομοιάζεται με αίσθημα καύσου ή έντονης πίεσης, που ξεκινά από τη μέση ή την περιοχή των γλουτών, καθώς και στους μηρούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνεχίζει μέχρι την πίσω επιφάνεια του γονάτου ή να κατεβαίνει ακόμη παρακάτω έως τον αστράγαλο ή και τα δάκτυλα του ποδιού. Λιγότερο συχνά οι ασθενείς περιγράφουν «ηλεκτρισμό» ή σφύζοντα πόνο (δηλαδή πόνο ο οποίος μοιάζει σαν σφυγμός).

 

Μούδιασμα

Ο πόνος συχνά συνοδεύεται από μούδιασμα ή αίσθημα βελόνας (tingling). Το αίσθημα μπορεί να υποχωρεί ανά διαστήματα ή να παραμένει σταθερό. Συχνά, το μούδιασμα εντείνεται μετά από πολύωρη ορθοστασία ή παραμονή στην ίδια θέση.

 

Συμπτωματολογία μόνο σε ένα από τα δύο πόδια

Στα περισσότερα περιστατικά ισχιαλγίας, τα συμπτώματα συνήθως αφορούν ένα μόνο πόδι. Σε μερικές περιπτώσεις βέβαια, όπως για παράδειγμα όταν έχουμε να κάνουμε με μια μεγάλη κεντρική δισκοκήλη, μπορεί τα συμπτώματα να μην περιορίζονται στο ένα αλλά να παρουσιάζονται και στα δύο πόδια. Ακόμα και τότε όμως, ο ασθενής τείνει να περιγράφει ότι στο ένα πόδι τα συμπτώματα είναι χειρότερα από το άλλο ή ότι δεν ξεκίνησαν ταυτόχρονα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να εξαναγκάζεται σε ανομοιόμορφη φόρτιση των κάτω άκρων, καθώς ο πόνος κατά τη βάδιση μπορεί να είναι ανυπόφορος.

 

Μυϊκή αδυναμία

Σε αρκετές περιπτώσεις ασθενών, παρατηρείται αδυναμία σε κάποιους μυς, ιδίως των κάτω άκρων. Ο αριθμός των μυών που επηρεάζονται εξαρτάται από την οσφυϊκή ρίζα η οποία υφίσταται πίεση. Συχνά επηρεάζονται οι μύες της κνήμης (οι οποίοι είναι ο πρόσθιος κνημιαίος και ο γαστροκνήμιος). Ως αποτέλεσμα, ο ασθενής δεν μπορεί να σηκώσει ή να μετακινήσει το πέλμα του, με αυτό να περνά σταδιακά σε ακαμψία.

 

Επιδείνωση ανάλογα με τη στάση του σώματος

Τα συμπτώματα μπορεί να γίνονται εντονότερα, όταν ο ασθενής βρίσκεται σε συγκεκριμένες θέσεις όπως πχ. όταν κάθεται, όταν στέκεται όρθιος ή όταν σκύβει προς τα εμπρός. Μπορεί ακόμα να αισθάνεται εντονότερο πόνο όταν είναι ξαπλωμένος, αλλά και να ανακουφίζεται προσωρινά όταν ασκεί πίεση στην πάσχουσα περιοχή.

Η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και η επένδυση στα κατάλληλα ορθοπεδικά είδη και βοηθήματα μπορεί να είναι σωτήρια για τη μυοσκελετική μας υγεία.Αφίσα ESPA Banner
30
EUR υπολείπονται για Δωρεάν Μεταφορικά
32%
Σύνολο:
0,00 
0