
Τι σχέση έχει ο ύπνος με την αύξηση των ορθοπεδικών προβλημάτων;
Μπορεί ο ύπνος να συμβάλλει στην αύξηση των ορθοπεδικών προβλημάτων; Πώς μπορούμε να προστατευτούμε και τι πρέπει να γνωρίζουμε για να αποφύγουμε και να αντιμετωπίσουμε τυχόν ορθοπεδικά προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν;
Η ποιότητα του ύπνου αποτελεί ένα βασικό κομμάτι τόσο για την καθημερινότητά μας, όσο και για τη διατήρηση της υγείας μας. Στη σημερινή εποχή, η πολύωρη χρήση των κινητών και tablet, όπως και η αναπόσπαστη εργασία μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή, έχουν συμβάλλει στη συνεχόμενη κακή στάση του σώματος και στην αύξηση των ορθοπεδικών προβλημάτων. Επομένως, αφού κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πιο δύσκολο να ακολουθούμε τους απαραίτητους κανόνες για την επίτευξη μιας σωστής στάσης σώματος, η ποιότητα του ύπνου μας είναι ζωτικής σημασίας.
Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται εάν όντως ένα στρώμα μπορεί να προκαλέσει τόσα προβλήματα. Ένα λάθος στρώμα, μπορεί. Ο ύπνος σε λάθος στρώμα μπορεί πραγματικά να προκαλέσει ή να επιδεινώσει πόνους σε πλάτη, αυχένα και μέση. Το στρώμα παίζει μεγάλο ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και στον έλεγχο του πώς νιώθουμε κάθε πρωί αφού ξυπνήσουμε. Ο ύπνος σε ακατάλληλο στρώμα μπορεί να κάνει τη σπονδυλική στήλη να χάσει τη φυσική της ευθυγράμμιση και να καταπονήσει τους μύες, με αποτέλεσμα την πρόκληση πόνου στην πλάτη. Από την άλλη πλευρά, ένα υποστηρικτικό στρώμα μπορεί να βοηθήσει τη σπονδυλική στήλη να διατηρήσει μια ουδέτερη θέση και να αποτρέψει τους πόνους.
Σημασία όμως δεν έχει μόνο το στρώμα, αλλά και η στάση που προτιμάμε όταν κοιμόμαστε. Άνθρωποι που συνεχίζουν να κοιμούνται σε λάθος στρώμα ή με κακή στάση είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν όχι μόνο χρόνιο πόνο στην πλάτη, αλλά και δυσκαμψία στον αυχένα και πόνους στους ώμους.
Πώς καταλαβαίνουμε ποιο στρώμα θεωρείται ακατάλληλο;
Κάποια στρώματα είναι εύκολο να τα χαρακτηρίσουμε πλέον ως ακατάλληλα, απλά και μόνο από τη μορφή τους. Για άλλα όμως δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο. Βέβαια, υπάρχουν ενδείξεις, οι οποίες μας υποδηλώνουν πως δε θα έπρεπε να συνεχίσουμε να κοιμόμαστε στο εν λόγω στρώμα. Αυτό το καταλαβαίνουμε αρχικά εάν όταν ξυπνάμε πονάει το σώμα μας ή νιώθουμε συνέχεια κουρασμένοι. Ένα παλιό στρώμα ή ένα στρώμα που είναι πολύ μαλακό μπορεί να ασκήσει ανεπιθύμητη πίεση στη σπονδυλική στήλη, πράγμα που οδηγεί σε σωματικό πόνο. Ένα άβολο στρώμα επίσης μπορεί να είναι η βασική αιτία για έναν ανήσυχο ύπνο ή για το γεγονός ότι ξυπνάμε συνέχεια. Το να στριφογυρίζουμε συνέχεια στον ύπνο μας μπορεί να οφείλεται στην αδυναμία να βρούμε μία άνετη θέση ύπνου.
Μπορούμε να καταλάβουμε την ακαταλληλότητα ενός στρώματος και από τη μορφή του. Δηλαδή εάν το σώμα μας έχει την τάση να βυθίζεται μέσα σε αυτό, τότε η σπονδυλική μας στήλη δεν είναι σε θέση να διατηρήσει μια ουδέτερη θέση. Επίσης, το στρώμα δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ μαλακό, ούτε πολύ σκληρό. Ένα στρώμα που είναι πολύ μαλακό μπορεί να βλάπτει την σπονδυλική στήλη, ενώ ένα πολύ σκληρό στρώμα μπορεί να προκαλέσει πίεση στις αρθρώσεις.
Ένα καλό στρώμα είναι συνώνυμο του ποιοτικού ύπνου. Εάν δεν αισθάνεστε καλά και ξεκούραστοι, τότε το στρώμα σας μπορεί να μην είναι το κατάλληλο για εσάς. Οι περισσότεροι ειδικοί στον ύπνο συνιστούν να χρησιμοποιούμε ένα ορθοπεδικό στρώμα μεσαίας σκληρότητας για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα. Ένα ορθοπεδικό στρώμα προσφέρει τη βέλτιστη υποστήριξη της σπονδυλικής στήλης και εγγυάται έναν βαθύ ύπνο χωρίς διακοπές.
Ποια είναι η ιδανική στάση σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου;
Όταν σκεφτόμαστε κακές στάσεις σώματος, οι πρώτες που μας έρχονται στο μυαλό είναι η στάση που έχουμε όταν καθόμαστε ή στεκόμαστε. Υπάρχει, όμως, και μία τρίτη στάση σώματος, η οποία επηρεάζει εξίσου την υγεία μας και αυτή είναι η στάση του ύπνου.
Όπως έχει ήδη αναφερθεί, για την αύξηση των ορθοπεδικών προβλημάτων, σημασία δεν έχει μόνο το στρώμα, αλλά και η στάση ύπνου που επιλέγουμε. Η στάση του σώματός μας κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στη σπονδυλική στήλη. Εάν κοιμόμαστε μπρούμητα με το κεφάλι στραμμένο προς τη μία πλευρά, το μόνο σίγουρο είναι πως καταπονούμε τον αυχένα μας. Βέβαια, ο ύπνος σε οποιαδήποτε θέση μπορεί να είναι πρόβλημα, εάν ο αυχένας δεν υποστηρίζεται επαρκώς. Η εύρεση του σωστού μαξιλαριού είναι ζωτικής σημασίας.
Ποια λοιπόν στάση ύπνου είναι η ιδανική; Το να κοιμόμαστε ανάσκελα είναι σαφώς η προτιμότερη στάση και αυτό γιατί σε αυτή τη στάση το κεφάλι, ο αυχένας και η σπονδυλική στήλη παραμένουν ευθυγραμμισμένα. Επίσης, γίνεται μια σωστή κατανομή του βάρους. Η δεύτερη προτιμότερη επιλογή είναι το να κοιμόμαστε στο πλάι. Βέβαια, είναι σημαντικό να μη μαζεύουμε τα πόδια μας (εμβρυακή στάση), έτσι ώστε η σπονδυλική στήλη να παραμένει σε ουδέτερη θέση. Εάν είναι εφικτό, είναι προτιμότερο να εναλλάσσουμε πλευρές.