Telephone 210 48 22 800

Καλέστε μας: +30 210 48 22 800

Πώς μπορώ να επιλέξω τον κατάλληλο τύπο αμαξιδίου;
8 Φεβρουαρίου, 2022

Πώς μπορώ να επιλέξω τον κατάλληλο τύπο αμαξιδίου;

Είναι αλήθεια πως οι επιλογές είναι πολλές και διαφορετικές. Πώς μπορούμε να επιλέξουμε το αναπηρικό αμαξίδιο που θα ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες και στον τρόπο ζωής μας; Με ποια κριτήρια πρέπει να το διαλέξουμε;

Η αγορά ενός αναπηρικού αμαξιδίου είναι μία μεγάλη απόφαση. Αποτελεί ένα αντικείμενο, το οποίο χρησιμοποιείται καθημερινά, και μας βοηθά να μετακινούμαστε από το ένα μέρος στο άλλο. Προτού λοιπόν προβούμε στην όποια επιλογή, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη διάφορους παράγοντες και να θέσουμε σημαντικές ερωτήσεις στον εαυτό μας, οι οποίες έχουν σχέση με τη χρήση που σκοπεύουμε να κάνουμε. Υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που το μελλοντικό μας αμαξίδιο πρέπει να έχει, έτσι ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες και τις προτιμήσεις μας.

Τα αναπηρικά αμαξίδια δεν είναι πλέον ένα μέγεθος για όλους. Σήμερα, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αναπηρικών αμαξιδίων, τα οποία εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος να χρειαστεί ένα αναπηρικό αμαξίδιο. Μπορεί να το έχει ανάγκη προσωρινά, περιστασιακά ή και μόνιμα. Το πώς ακριβώς σκοπεύουμε να το χρησιμοποιήσουμε επηρεάζει σημαντικά την απόφασή μας. Μερικές από τις ερωτήσεις που μπορούμε να θέσουμε στον εαυτό μας πριν επιλέξουμε ένα αναπηρικό αμαξίδιο είναι:

  • Πόσο συχνά θα το χρησιμοποιούμε;
  • Πού θα το χρησιμοποιούμε; Περισσότερο σε εσωτερικούς ή εξωτερικού χώρους;
  • Πώς θα πρέπει να μεταφέρεται; Θα πρέπει να είναι πτυσσόμενο;
  • Σε τι είδους έδαφος θα χρησιμοποιηθεί; Πεζοδρόμια; Ράμπες; Σε εξωτερικό χώρο;
  • Η άθληση είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας; (Αναπηρικά Αμαξίδια Άθλησης)

Χειροκίνητο ή ηλεκτροκίνητο;

Αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη διάκριση που θα πρέπει να κάνουμε όταν  έρχεται η στιγμή της επιλογής. Προτιμάτε ένα πιο παραδοσιακό χειροκίνητο αναπηρικό αμαξίδιο ή ένα ηλεκτροκίνητο; Εάν έχετε περιορισμένη κινητικότητα, μια συγκεκριμένη κατάσταση υγείας ή χρειάζεστε επιπλέον βοήθεια, τότε ένα ηλεκτροκίνητο αναπηρικό αμαξίδιο – Scooter αποτελεί πιο κατάλληλη επιλογή.

Εάν όμως χρειάζεστε ένα αναπηρικό αμαξίδιο προσωρινά ή περιστασιακά, τότε ένα απλού τύπου με μεγάλους τροχούς μπορεί να καλύπτει περισσότερο τις ανάγκες σας. Βέβαια, μερικοί άνθρωποι απλώς προτιμούν το ένα στυλ έναντι του άλλου, βάσει προσωπικών προτιμήσεων ή λόγω κόστους. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως τα αναπηρικά αμαξίδια στις περισσότερες περιπτώσεις καλύπτονται από ΕΟΠΥΥ, ενώ εάν κάποιος χρειάζεται αμαξίδιο για μικρό χρονικό διάστημα, υπάρχει και η επιλογή της ενοικίασης με το μήνα.

Σήμερα υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα είδη των αμαξιδίων και αυτό γιατί προσπαθούν να εξυπηρετήσουν πολλές και ειδικές ανάγκες με μεγάλη αποτελεσματικότητα και ευκολία. Μεταξύ άλλων, τα αμαξίδια διακρίνονται σε ελαφρού, βαρέως και ειδικού τύπου και για χρήση σε εσωτερικούς χώρους ή για μεταφορά. Επιπλέον, κάποια έχουν ρύθμιση πλάτης, εργονομικό κάθισμα, ενσωματωμένο δοχείο WC – τουαλέτας, φρένα, ζώνη ασφαλείας, τραπέζι εργασίας, στήριξη κεφαλής, διαχωριστικά ποδιών ή και μαξιλάρι κατάκλισης. Όσοι ενδιαφέρονται να επιλέξουν το ιδανικό, θα πρέπει πρώτα να δουν ποιες είναι οι ανάγκες τους.

Μέγεθος και διαστάσεις αναπηρικού αμαξιδίου

Το μέγεθος έχει σημασία στα αναπηρικά αμαξίδια. Είναι πολύ σημαντικό να βρείτε το σωστό μέγεθος, αλλιώς μελλοντικά θα αντιμετωπίσετε διάφορα προβλήματα. Θα πρέπει να φροντίσετε να μετρήσετε το πλάτος και το ύψος του πριν κάνετε την αγορά σας, όπως και να λάβετε υπόψη την ηλικία, το βάρος και το ύψος σας. Θυμηθείτε πως υπάρχουν αναπηρικά αμαξίδια ειδικά σχεδιασμένα τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες.

Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε πως κάθε αμαξίδιο έχει ένα μέγιστο όριο βάρους. Φροντίστε να τα ελέγξετε καλά την περιγραφή του προϊόντος πριν επιλέξετε. Θα πρέπει να μετρήσετε τα ανοίγματα στον χώρο που κινείστε, ώστε να χωράει το αμαξίδιο, όπως για παράδειγμα στενές πόρτες, ασανσέρ. Επίσης, υπάρχουν αμαξίδια και για υπέρβαρους.

Στηρίγματα χεριών και ποδιών

Τα πλαϊνά αμαξιδίου (στηρίγματα χεριών), τα οποία συνήθως είναι  προσθαφαιρούμενα για εύκολη μεταφορά ασθενή, και τα υποπόδια έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν στήριξη και άνεση. Πρέπει επίσης να έχουν μεγάλη αντοχή, να είναι σταθερά και να παρέχουν ασφάλεια όταν προσπαθείτε να κάτσετε ή να βγείτε από το αμαξίδιο. Υπάρχουν διάφορα σχέδια πλαϊνών αμαξιδίου και υποποδίων. Το μήκος, η ικανότητα κίνησης και ταλάντευσης τους θα σας προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση, ευκολία και ευελιξία. Στα περισσότερα αμαξίδια τα υποπόδια είναι προσθαφαιρούμενα για αποθήκευση και για χώρους που δεν μπορεί να χωρέσει. Τα υποπόδια είναι ρυθμιζόμενα καθ’ ύψος για να ρυθμιστούν ανάλογα το ύψος του ασθενή.

Αποθήκευση και Μεταφορά Αμαξιδίου

Πριν την επιλογή του κατάλληλου αμαξιδίου, δεν πρέπει να ξεχάσετε να συμπεριλάβετε και τον παράγοντα της αποθήκευσης και μεταφοράς του. Είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα μοντέλο που όχι μόνο ανταποκρίνεται στις ανάγκες μετακίνησης σας στο σπίτι, αλλά όπου κι αν θέλετε να πάτε.

Η αποθήκευση και η μεταφορά του αναπηρικού αμαξιδίου σας δεν χρειάζεται να είναι μια δύσκολη διαδικασία. Εάν μετακινείστε με αυτοκίνητο, τότε προτιμήστε ένα ελαφρύ αμαξίδιο που διπλώνεται εύκολα. Σε κάποια αμαξίδια αναδιπλώνεται και η πλάτη για αποθήκευση στο πορτ παγκάζ.

Τροχοί

Οι τροχοί που θα επιλέξετε είναι σημαντικοί, καθώς  πρέπει να ταιριάζουν με τις ανάγκες σας. Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείτε συχνά το αμαξίδιό σας σε εξωτερικούς χώρους, θα χρειαστείτε ένα πιο ανθεκτικό ελαστικό που να είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί σε διαφορετικού είδους επιφάνειες. Επίσης, το εάν θα είναι μεγάλοι ή μικροί οι τροχοί έχει σχέση με το εάν ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να κινεί ο ίδιος το αμαξίδιο.

Στήριξη Πλάτης

Το πόσο στήριξη χρειάζεστε έχει άμεση σχέση μεταξύ άλλων με τις ανάγκες σας, το ποσοστό κινητικότητας και την ακριβή ιατρική σας κατάσταση. Είναι σημαντικό να βρείτε ένα αμαξίδιο που να σας παρέχει τη σωστή στήριξη στην πλάτη και το κεφάλι σας. Εάν χρειάζεστε πολλή υποστήριξη, τα αναπηρικά αμαξίδια τύπου Reclining προσφέρουν μια ποικιλία επιλογών τοποθέτησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπορείτε να προσαρμόσετε το αμαξίδιο με τέτοιο τρόπο ώστε αυτό να ανταποκρίνεται απόλυτα στις ανάγκες σας και να διασφαλίζει ότι θα είστε άνετα.Αφίσα ESPA Banner
30
EUR υπολείπονται για Δωρεάν Μεταφορικά
32%
Σύνολο:
0,00 
0