Καλέστε μας: +30 210 48 22 800

anarrosi meta apo Ανάρρωση μετά από χειρουργείο: Η σημασία των αντιθρομβωτικών καλτσών.
21 Φεβρουαρίου, 2023

Ανάρρωση μετά από χειρουργείο: Η σημασία των αντιθρομβωτικών καλτσών.

Πόσο σημαντική είναι η χρήση των αντιθρομβωτικών καλτσών την περίοδο μετά από το χειρουργείο; Πώς ακριβώς βοηθούν τον ασθενή, πόσα είδη υπάρχουν και γιατί εν τέλει θεωρούνται απαραίτητες;

Σχεδόν όλοι έχουμε δει ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται σε περίοδο ανάρρωσης από κάποια επέμβαση και δεν μπορούν να κινούνται ακόμα με ευκολία, να χρησιμοποιούν ειδικές ιατρικές ελαστικές κάλτσες. Οι περισσότεροι από εμάς δεν ασχολούμαστε περαιτέρω με αυτή την πληροφορία, πάρα μόνο εάν χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσουμε οι ίδιοι ή κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο. Τι ακριβώς είναι οι αντιθρομβωτικές κάλτσες, σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να χρησιμοποιούνται και πως ακριβώς λειτουργούν;

Τι είναι και γιατί θεωρείται επικίνδυνη η θρόμβωση;

Βασική λειτουργία των αντιθρομβωτικών καλτσών είναι να εμποδίζουν τη δημιουργία θρόμβων στα αγγεία μας, τόσο δηλαδή στις φλέβες, όσο και στις αρτηρίες. Οι θρόμβοι μπορούν να σχηματιστούν στις επιφανειακές, αλλά και στις εν τω βάθει φλέβες, αυτές δηλαδή που βρίσκονται βαθιά ανάμεσα στους μυς. Επίσης, υπάρχει η πιθανότητα να σχηματιστούν και στα δύο είδη φλεβών ταυτόχρονα.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στον σχηματισμό θρόμβων στα αιμοφόρα αγγεία. Μεταξύ αυτών είναι ο καρκίνος, το οικογενειακό ιστορικό, η εγκυμοσύνη και τα υπερατλαντικά ταξίδια. Βέβαια, οι δύο από τις βασικότερες αιτίες είναι οι χειρουργικές επεμβάσεις και η περίοδος ανάρρωσης μετά από αυτές, ειδικά στην περίπτωση που ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει ξαπλωμένος στο κρεβάτι ή οι κινήσεις του θα πρέπει είναι περιορισμένες. Η ακινησία και η κατάκλιση έχουν ως αποτέλεσμα το αίμα να συσσωρεύεται και έτσι μπορεί να δημιουργηθούν θρόμβοι.

Οι θρόμβοι είναι επικίνδυνοι, κυρίως όταν εμφανίζονται στις εν τω βάθει φλέβες, γιατί τμήμα τους μπορεί να αποκοπεί και να καταλήξει μέσω της ροής του αίματος στην καρδιά και από εκεί στον πνεύμονα, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει πνευμονική εμβολή με επικίνδυνες για τη ζωή επιπτώσεις. Αν και η πνευμονική εμβολή είναι επικίνδυνη, σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να προληφθεί. Σύμφωνα με μελέτες, οι ειδικοί πιστεύουν πως οι αντιθρομβωτικές κάλτσες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θρόμβωσης κατά 40%. Μερικές φορές μάλιστα, ορισμένοι ιατροί προτείνουν τις συγκεκριμένες κάλτσες ως προληπτικό μέτρο σε άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης αίματος.

Τι είναι οι αντιθρομβωτικές κάλτσες;

Βασικός σκοπός των αντιθρομβωτικών καλτσών είναι να ασκούν πίεση στα πόδια με σκοπό να ωθούν και να ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνουν τον κίνδυνο δημιουργίας θρόμβων στα αγγεία.  Οι αντιθρομβωτικές κάλτσες είναι κατασκευασμένες από ελαστικό υλικό που συμπιέζει ελαφρά τα πόδια.

Η πίεση που ασκούν οι αντιθρομβωτικές κάλτσες είναι βαθμιαία. Επίσης, διατίθενται σε διάφορα μεγέθη και μήκη. Η διαδικασία τοποθέτησης περιλαμβάνει τη μέτρηση της περιφέρειας του αστραγάλου, της γάμπας ή και των δύο. Οι κάλτσες μέχρι το μήκος του μηρού απαιτούν επιπλέον μέτρηση στον μηρό.

Πώς λειτουργούν οι αντιθρομβωτικές κάλτσες;

Η πίεση που ασκούν οι αντιθρομβωτικές κάλτσες είναι υψηλότερη στο κάτω μέρος και χαμηλότερη στο επάνω μέρος. Σκοπός τους είναι να βοηθούν τη ροή του αίματος προς την καρδιά. Με αυτόν τον τρόπο, εμποδίζουν τη συγκέντρωση αίματος στα πόδια. Η συμπιεστική δράση των καλτσών μπορεί επίσης να κάνει τις φλέβες λίγο πιο στενές, αυξάνοντας την ταχύτητα της ροής του αίματος.

Ποιες ώρες της ημέρας πρέπει να φοριούνται οι αντιθρομβωτικές κάλτσες;

Ιδανικά, οι αντιθρομβωτικές κάλτσες θα έπρεπε να φοριούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Η συμβολή τους είναι άκρως σημαντική, αφού βοηθούν στην επίτευξης της  σωστής κυκλοφορίας του αίματος και με αυτό τον τρόπο  αποφεύγονται τυχόν θρομβώσεις. Παρ’ όλα αυτά, επειδή η συνεχόμενη χρήση τους για κάποιους ασθενείς μπορεί να είναι αρκετά κουραστική, υπάρχει η οδηγία να αφαιρούνται όταν ο ασθενής κοιμάται ή για κάποιες ώρες όταν η εφαρμογή τους δεν είναι πια καθόλου υποφερτή.

Τα βασικά είδη αντιθρομβωτικών καλτσών είναι τρία και διακρίνονται με βάση τις περιοχές που καλύπτουν. Έτσι, έχουμε τις αντιθρομβωτικές κάλτσες κάτω γόνατος, τις αντιθρομβωτικές κάλτσες ριζομηρίου και τις αντιθρομβωτικές κάλτσες με ζώνη οσφύος. Συνήθως, η πίεση που ασκούν βρίσκεται στα 18 mmHg.Αφίσα ESPA Banner
30
EUR υπολείπονται για Δωρεάν Μεταφορικά
32%
Σύνολο:
0,00 
0