Καλέστε μας: +30 210 48 22 800

Είναι δυνατή η οξυγονοθεραπεία στο σπίτι;
15 Μαρτίου, 2023

Είναι δυνατή η οξυγονοθεραπεία στο σπίτι;

Η οξυγονοθεραπεία στο σπίτι είναι απόλυτα ασφαλής και εύκολη διαδικασία. Μπορεί να βελτιώσει αισθητά την ποιότητα ζωής του ασθενούς, αφού μπορεί να γίνεται από το σπίτι μέσω της αγοράς ή ενοικίασης του κατάλληλου εξοπλισμού. 

Με τον όρο «οξυγονοθεραπεία» αναφερόμαστε στην αναπνοή αέρα, ο οποίος περιέχει περισσότερο οξυγόνο από το κανονικό. Το οξυγόνο χορηγείται μέσω ενός επιστομίου ή μίας μάσκας, που είναι συνδεδεμένα σε μία συσκευή. Πρόκειται για μια διαδικασία, η οποία πλέον μπορεί να γίνεται με ευκολία από την άνεση του σπιτιού του ασθενούς.

Η οξυγονοθεραπεία συστήνεται σε άτομα που αντιμετωπίζουν πνευμονολογικές παθήσεις όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), κυστική ίνωση, πνευμονική υπέρταση και σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια. Πρόκειται για νόσους που απαιτούν συμπληρωματική θεραπεία με οξυγόνο, έτσι ώστε να μειωθεί η δύσπνοια.

Πότε ένας ασθενής χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο;

Το πρώτο βήμα για να διαπιστωθεί εάν ένας ασθενής χρειάζεται να προβεί σε οξυγονοθεραπεία στο σπίτι, είναι να ελεγχθούν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, πράγμα το οποίο γίνεται μέσω εξετάσεων αίματος ή μέτρησης του οξυγόνου στο αίμα με παλμικό οξύμετρο. Ο εξειδικευμένος πνευμονολόγος είναι αυτός που θα αποφανθεί εάν είναι απαραίτητη η οξυγονοθεραπεία.

Εάν κριθεί βάσει του ιστορικού και εξετάσεων πως ο ασθενής χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο, τότε ο ιατρός θα προτείνει την αγορά ή ενοικίαση συμπυκνωτή οξυγόνου, ώστε να αντιμετωπιστεί η αναπνευστική ανεπάρκεια. Ανάλογα με την περίπτωση, αυτή απόφαση μπορεί να είναι για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ή εφ’ όρου ζωής.

Γιατί χρειάζεται η οξυγονοθεραπεία;

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί είναι απαραίτητη η οξυγονοθεραπεία. Πώς γίνεται ένας ασθενής να μην μπορεί να λάβει οξυγόνο, αφού το οξυγόνο βρίσκεται στον αέρα που αναπνέουμε; Κι όμως, ο αέρας που αναπνέουμε περιέχει μόλις 21% οξυγόνο. Το υπόλοιπο ποσοστό περιλαμβάνει το άζωτο και άλλα αέρια.

Η οξυγονοθεραπεία βοηθάει ανθρώπους που δυσκολεύονται να λάβουν το ποσοστό οξυγόνου που έχει ανάγκη ο οργανισμός τους, προσφέροντας πολύ περισσότερο οξυγόνο σε κάθε τους αναπνοή. Αυτό συμβαίνει μέσω συγκεκριμένων εξειδικευμένων συσκευών, όπως είναι ένας συμπυκνωτής οξυγόνου ή ένας νεφελοποιητής.

Ποια είναι τα προϊόντα της οξυγονοθεραπείας;

Η οξυγονοθεραπεία στο σπίτι περιλαμβάνει διάφορες συσκευές. Το ποια ακριβώς χρειάζεται ο κάθε ασθενής εξαρτάται από την πάθηση που αντιμετωπίζει, αλλά και το στάδιο αυτής.

Τι είναι ο συμπυκνωτής οξυγόνου;

Με τον συμπυκνωτή οξυγόνου επιτυγχάνεται οξυγονοθεραπεία χωρίς να χρειάζονται φιάλες και συνεχή γεμίσματα. Δουλειά του συμπυκνωτή είναι να εκμεταλλεύεται τον υπάρχοντα αέρα του δωματίου του ασθενούς, να τον διαχωρίζει από το άζωτο, έτσι ώστε ο ασθενής να μπορεί να λάβει όσο το δυνατόν περισσότερο οξυγόνο. Οι συμπυκνωτές οξυγόνου είναι είτε σταθεροί, είτε φορητοί.

Τι είναι οι νεφελοποιητής;

Ο νεφελοποιητής είναι μια συσκευή που βοηθάει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση αναπνευστικών καταστάσεων από απλό βήχα έως και άσθμα. Πρόκειται για απλή, εύχρηστη συσκευή, σχεδιασμένη για κατ’ οίκον νοσηλεία, που ο ρόλος της είναι η μετατροπή του φαρμάκου από υγρή σε αέρια μορφή. Η θεραπεία γίνεται με την χρήση επιστομίου ή μάσκας.

Αγορά ή ενοικίαση συσκευής;

Όσοι πρέπει να ξεκινήσουν οξυγονοθεραπεία αναρωτιούνται εάν συμφέρει περισσότερο η αγορά ή η ενοικίαση του εν λόγω εξοπλισμού. Η απάντηση σε αυτό έρχεται από τη σοβαρότητα της πάθησης και το χρονικό διάστημα που πρότεινε ο πνευμονολόγος να ακολουθηθεί η θεραπεία. Εάν ο ασθενής χρειάζεται να προβεί σε οξυγονοθεραπεία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τότε η ενοικίαση ίσως να είναι η ιδανικότερη επιλογή.

Εάν από την άλλη, η κατάσταση υγείας του ασθενούς απαιτεί μακροχρόνια ή εφ’ όρου ζωής θεραπεία, τότε η αγορά θεωρείται προτιμότερη. Μάλιστα, στην περίπτωση των συμπυκνωτών οξυγόνου, μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη αυτονομία του ασθενούς, αφού υπάρχουν φορητοί συμπυκνωτές οξυγόνου. Έτσι, μπορεί να πηγαίνει όπου θέλει μαζί με τη συσκευή, χωρίς να επηρεάζονται οι συνήθειες ή ο τρόπος ζωής του.Αφίσα ESPA Banner
30
EUR υπολείπονται για Δωρεάν Μεταφορικά
32%
Σύνολο:
0,00 
0